thoulne

Tiedonvälityksen synnyttämä universaali näky: mahdollisuusavaruus

  • Vaihtuvien vuodenaikojen pohjoisessa syksy on pimeä ja usein sateinen.
    Vaihtuvien vuodenaikojen pohjoisessa syksy on pimeä ja usein sateinen.

 

Tiedonvälitys on muuttanut maailman universaaliksi näyksi, kuvitelmaksi, mahdottomasta asiantilasta ei-niin-mahdottomaksi.

Suomessa asuvana ei ole kovin helppoa kuvitella Etelä-Euroopan ja Lähi-Idän maiden pitkiä kuumia sääjaksoja, jotka vaikuttavat elämään toisella tavalla kuin 60. leveysasteen pohjoispuolen vallitseva viileys ja näiden leveysasteiden ilmastollinen välitila.

60-luvun lämpimät kesät tuntuivat täällä kestävän ikuisuuden, kun työssä käyminen, opiskelu tai koulunkäynti eivät olleet rytmittämässä elämää tiiviiksi suorituskeskeiseksi pötköksi.

Pitkänä lomajaksona ei ehtinyt tulla ikävystymistä, sillä kesäaika latasi odotuksia ja täytti niitä. Työssä ja opinnoissa tavoitteet määrittyivät ulkoa päin. Kesälomalla ajan jaksottivat omat odotukset ja tavoitteet ja niiden saavuttaminen.

Voi nähdä mielessään, että etelässä, missä on pitkiä kuumia sääjaksoja, syrjäytyminen ajaa etsimään ja löytämään sellaista, mikä katkaisee ikävystymisen kierteen. Sama ikävystymisen poistava toimintahakuisuus vaikuttaa myös vuodenaikojen jyrkkien vaihteluiden rytmittämillä pohjoisilla leveysasteilla tekemiseen ja ajatteluun.

Lapsuuden kesinä en muista koskaan ikävystyneeni. Oma (vanhempien) perhe, jokaisen toimiessa toinen toistensa innoittajina, perheen jäsenet eivät muuta tarvinneet kyetäkseen sukeltamaan virkistyneinä sateiseen, pimeään syksyyn ja loskaiseen, lumiseen talveen.

Pohjoisilla leveysasteilla eletään näinä aikoina tyynen ja rauhallisen elämän repaleisella reuna-alueella.

Maailman muutos on pysyvä ja peruuttamaton tiedonvälityksen muutettua koko maailman kaikkien ihmisten universaaliksi, saavutettavissa olevaksi näyksi ja kuvitelmaksi, mahdolliseksi asiantilaksi mahdottomalta tuntuneen sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija